Towards a water-wise world Jaarverslag 2014

Watershare® in praktijk 

Aan de slag met lekverliezen in Zuid-Afrika

8 september 2014Netwerken Onderzoek

Van 8 tot 11 september reizen KWR-onderzoekers Peter van Thienen en Ilse Pieterse samen met 5 afgevaardigden van Nederlandse waterbedrijven naar Kaapstad. Het doel van de reis is tweeledig: de invoering van de VLPV-methode in Zuid-Afrika en kennisuitwisseling over (met name) distributie van drinkwater. De bedrijven die vanuit Nederland meegaan, zijn allemaal actief bezig met de implementatie van de VLPV-methode in hun bedrijf.

VLPV staat voor Vergelijking van LeveringsPatroonVerdelingen: een methode waarmee veranderingen in de watervraag eenvoudig opgespoord en gekwantificeerd kunnen worden. Bovendien kan de methode informatie leveren over mogelijke oorzaken van schommelingen in de watervraag. Waterbedrijven in Zuid-Afrika kampen met grote lekverliezen. Daarnaast hebben ze te maken met maatschappelijke vraagstukken als de trek naar de stad, een sterk stijgende vraag naar water en zogenaamde informal settlements met openbare of gedeelde tappunten. De VLPV-methode, geïmplementeerd in de Watershare®-tool Network Flow Performance, kan onder meer een rol spelen bij het onderscheiden van de legitieme watervraag en lekverliezen.

“Nederlandse onderzoekers waarderen de jarenlange kennis van mensen uit de praktijk en zoeken naar wetenschappelijke oplossingen voor praktijkproblemen”

Lovende reacties

Aan de universiteit van Kaapstad geven de Nederlanders een korte cursus over de VLPV-methode en het gebruik van de bijbehorende software. Daarna volgt 2,5 dag aan symposia op de universiteit en bij het waterbedrijf van Kaapstad. Daarbij zijn ook consultants, academici en andere waterbedrijven uit Zuid-Afrika aanwezig. Professor Kobus van Zyl van de universiteit van Kaapstad is zeer te spreken over de ontmoeting: “Het is goed om experts en praktijkmensen uit Nederland te leren kennen die geïnteresseerd zijn in wat er gebeurt in Zuid-Afrika, en die hun kennis en ervaring willen delen. Voor mij vertegenwoordigt de Nederlandse watersector een soort ideaal waar men de doelen, problemen en beperkingen van de waterdienstverlening bestudeert en begrijpt, waar men rationele beslissingen neemt en deze dan doelbewust en consistent doorvoert.” De presentaties van de Nederlanders staven zijn beeld: “Ik ben onder de indruk van het innovatieve en praktische onderzoek dat ze gedaan hebben, en het feit dat het onderzoek vaak in de praktijk wordt toegepast.”
Ook promovendus Mpafane Deyi is lovend: “Nederlandse onderzoekers waarderen de jarenlange kennis van mensen uit de praktijk en zoeken naar wetenschappelijke oplossingen voor praktijkproblemen. Ze werken als een team met mensen van verschillende bedrijven.”

Vervolgprojecten

Vanwege de potentie van de VLPV-methode in Zuid-Afrika wil het lokale Center of Expertise (CoE) van Vitens-Evides-International een showcase opzetten rond de implementatie van de methode. In deze showcase wordt de methode toegepast in een of meer pilots met lokale partners, waarna trainingsmateriaal voor lokale toepassing wordt ontwikkeld. De eerste stappen daartoe worden al snel gezet: de City of Cape Town (CCT) wordt lid van Watershare® en de universiteit richt zich op de wetenschappelijke kant van het invoeren van de VLPV-methode in Zuid-Afrika. De Nederlandse delegatie blijft nauw betrokken en ondersteunt – onder meer via Watershare® – de Afrikaanse samenwerkingspartners.

Peter van Thienen presenteert de VLPV-methode bij het waterbedrijf van Kaapstad.

Peter van Thienen presenteert de VLPV-methode bij het waterbedrijf van Kaapstad.

© 2018 KWR Watercycle Research Institute

Tags
Bekijk alle tags
Onderzoeksprogramma
Contact
Zie ook
20 juni 2014 Betere detectie van besmettingen in leidingnetten 14 juli 2014 Internationale erkenning voor simulatiemodel SIMDEUM
Iets heel anders
27 november 2014 Co-makership: professionals en onderzoekers leggen link tussen onderzoek en praktijk Deelnemers aan de slotconferentie van PREPARED 20 januari 2014 Nieuwe inzichten en samenwerkingsverbanden dankzij PREPARED

open