Towards a water-wise world Jaarverslag 2014

Forse energie- en waterbesparing 

Een nieuw, duurzaam gebouw voor KWR

17 november 2014Organisatie

Eind 2014 is het zover: het nieuwe KWR-gebouw is klaar! John van Mourik van bouwcombinatie Aqua Redivivus tekent samen met Wim van Vierssen, voorzitter van de Opdrachtgeverscommissie, de overdracht. Het nieuwe jaar kunnen de medewerkers van KWR starten in het nieuwe gebouw, dat is (in)gericht op samenwerking, kennisdelen en innovatie.

Begin 2012 leverde architect cepezed het definitieve ontwerp voor een modern, multifunctioneel gebouw dat voldoet aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en inpassing in de omgeving. Na een selectieprocedure startte Aqua Redivivus voorjaar 2013 met de realisatie. Een paar maanden later kon men het nieuwe gebouw met een staalconstructie, betonvloer en rondom gebouwhoge vliesgevels uit de grond zien oprijzen. Het pand wordt zo gebouwd en ingericht dat samenwerken, kennisdelen en innoveren er makkelijk is. Met open ruimtes voor ontmoetingen en zichtbare laboratoria op de eerste verdieping. Eyecatcher wordt de centrale cascadetrap met de roestvrijstalen watervallen aan weerszijden.

kwr-infographic-besparing-v2d

Energie en water besparen

De binnenruimte vormt een flinke uitdaging voor het bouwteam door de combinatie van materialen, het hoge afwerkingsniveau en de complexe installaties. Mede dankzij deze installaties – een zonneboiler, LED-verlichting, zonnepanelen, energiezuinige apparatuur en een systeem voor warmte/koudeopslag (WKO) – wordt het energieverbruik met 65 procent verminderd. In het nieuwe gebouw wordt ook fors op water bespaard: door hergebruik van proceswater en waterbesparende toiletten is 25 procent minder water nodig en wordt 60 procent minder water op het riool geloosd. Ook bij de materiaalkeuze – veel glas – staat duurzaamheid voorop. De flexibele en demontabele inrichting garandeert dat het gebouw, wanneer dat moet, kan meebewegen met de organisatie.

Samen met waterpartners

Dankzij de inzet van slimme technieken, architectonische inzichten en duurzame materialen beschikt KWR vanaf begin 2015 over een toekomstbestendig nieuw gebouw. De Reststoffenunie en Stichting Wateropleidingen, in het oude gebouw ook bij KWR gehuisvest, verhuizen mee. Directeur Wim van Vierssen van KWR over de gezamenlijke huisvesting: “Het gebouw herbergt een aantal heel mooie waterpartners. Samen staan we sterk, we zijn complementair – en ook een beetje verknocht – aan elkaar.”

© 2017 KWR Watercycle Research Institute

Tags
Bekijk alle tags
Contact
Zie ook
05 december 2014 Het nieuwe gebouw werkt Er wordt op de oude en nieuwe locatie gewerkt. 13 december 2014 Succesvolle verhuizing laboratoria
Iets heel anders
02 juli 2014 Terugwinnen van water uit afvalwater met forward osmosis 15 september 2014 “Water en energie grijpen steeds meer in elkaar”

open