Towards a water-wise world Jaarverslag 2014

Meest geciteerde artikel in 2014  

Willem Koerselmanprijs voor Emke en De Voogt

11 december 2014Onderzoek Organisatie

Erik Emke en Pim de Voogt winnen de Willem Koerselmanprijs 2014 met hun artikel ‘Comparing illicit drug use in 19 European cities through sewage analysis’ in het wetenschappelijke tijdschrift Science of the Total Environment. Het artikel wordt in 2014 43 keer geciteerd door andere onderzoekers, waarmee het totale aantal keer dat het artikel aangehaald wordt op 63 komt, sinds het verschijnen in 2012.

De Willem Koerselmanprijs wordt elk jaar door Chief Science Officer Gertjan Medema uitgereikt aan de KWR-onderzoekers die het peer reviewed artikel hebben geschreven dat in het voorafgaande jaar het meest geciteerd is. Traditioneel overhandigt naamgever en ex-collega Willem Koerselman de prijs aan de onderzoekers. Het winnende artikel van 2014 dateert uit 2012 en beschrijft een onderzoek waarin gedurende eenzelfde week het afvalwater van 19 Europese steden is geanalyseerd op drugsgebruik. Het toont aan dat een gestandaardiseerde analyse van illegale drugs in het afvalwater toegepast kan worden om de aanwezigheid van drugs op lokaal en internationaal niveau in te schatten en te vergelijken.

Uitgebreide samenwerking

De Koerselmanprijs is een interne prijs van KWR, bedoeld om de eigen onderzoekers te belonen voor hun wetenschappelijke prestaties. Prijswinnaar Erik Emke is blij met de eer. Tegelijkertijd benadrukt hij dat aan de publicatie ook vele andere onderzoekers hebben bijgedragen. “In maart 2011 hebben we in 19 Europese steden tegelijk metingen in het riool gedaan. Daarvoor was de samenwerking van verschillende onderzoekers en laboratoria nodig.”

“In nagenoeg alle onderzochte steden in Europa is het gebruik van cocaïne en ecstasy in de weekends significant hoger dan doordeweeks.”

Drugsgebruik en –markt in beeld

Het onderzoeken van zogenaamde biomarkers in het afvalwater, (rest)stoffen die het lichaam via de urine uitscheidt, is een aanvullende aanpak om het drugsgebruik onder de bevolking in te schatten. Vanuit de gemeten concentraties kan de hoeveelheid drugs die gebruikt wordt in een stad berekend worden. Gekeken is naar cocaïne, amfetamine, ecstasy, methamfetamine en cannabis.
“Er zijn patronen in tijd en ruimte te ontdekken,” legt Emke uit. “In nagenoeg alle onderzochte steden in Europa is het gebruik van cocaïne en ecstasy in de weekends significant hoger dan doordeweeks. Cocaïne wordt vaker gebruikt in West- en Centraal Europa dan in Noord- en Oost-Europa. Omgerekend was het dagelijkse gebruik van cocaïne in heel Europa tijdens de onderzoeksweek gelijk aan 356 kilogram per dag.” Grote hoeveelheden ecstasy gerekend naar het aantal inwoners vonden de onderzoekers in Nederlandse steden, Antwerpen en Londen. De grootste hoeveelheden methamfetamine verdeeld over het aantal inwoners troffen ze aan in Helsinki, Turku, Oslo en Budweis. Het cannabisgebruik bleek ongeveer hetzelfde over heel Europa. “Steden kunnen zo dus een beeld krijgen van het drugsgebruik onder de bevolking, en daarmee over de volksgezondheid,” vervolgt Emke. “Maar het onderzoek kan ook iets zeggen over de drugsmarkt: waar zitten de leveranciers?”

Het artikel blijft een gedegen referentie: op 15 maart 2015 is het 92 keer geciteerd door andere onderzoekers.

© 2018 KWR Watercycle Research Institute

Tags
Bekijk alle tags
Onderzoeksprogramma
Contact
Zie ook
30 april 2014 Opnieuw stijging aantal publicaties van KWR Stap 1 27 mei 2014 Groeiende belangstelling voor drugsonderzoek
Iets heel anders
Peter van Thienen presenteert de VLPV-methode bij het waterbedrijf van Kaapstad. 08 september 2014 Aan de slag met lekverliezen in Zuid-Afrika 08 augustus 2014 Kansrijke ondergrondse waterberging

open